Hormonellt intelligent träning

Träningsavsnittet i ”Istället för doping” tar vara på de hormonella fördelar som Jägarkosten ger och optimerar dem ytterligare. Avsnittet är till stor del nydanande.

Hur långa pass?

Ett grundläggande problem är hur långa träningspassen bör vara. Detta gäller särskilt styrketräningspassen. De flesta tillbringar alltför lång tid i styrketräningslokalen, vilket gör att träningen håller på även under den period då det nedbrytande hormonet kortisol stigit till sådana höjder, att det trycker ned de uppbyggande hormonerna testosteron och tillväxthormon. Ett sådant träningsupplägg leder i sin förlängning nästan osvikligt till överträning.

Vilken typ av styrketräning?

Det sämsta som hänt tävlingsidrottens styrketräning är bodybuildingen. Inom bodybuildingen är man inte intresserad av att skapa maximal styrka, utan satsar på att bygga stora och tunga muskler. Man vill bli stor och imponerande och styrkan kommer i andra hand.

kroppsbyggarna tränar så att de driver fram mjölksyra, vilket kroppen försöker anpassa sig till genom att bygga in blodkärl för att öka förbränningen och minska mjölksyran. Det ge ökad volym, men denna typ av styrketräning ger dock inte maximal utveckling av själva muskelfibrerna, så därför är den heller inte optimal för den som tävlingsidrottar.

Tävlingsidrottarens besvärligaste motståndare är oftast tyngdkraften.
Därför vill denne inte bygga stora och tunga muskler, utan vill istället bygga maximalt starka muskler utan att lägga på sig onödig vikt. Dessutom ska denna styrketräning utformas så, att man hinner träna hela kroppen inom den hormonellt gynnsamma tiden. Bokens har ett speciellt val av övningar för att tillgodose detta.

Verklig styrka innebär en träning av nervsystemet, så att det maximalt kan utnyttja kraften i musklerna, utan att bygga dem stora och tunga. Träningen ska gå ut på att bli maximalt stark, utan att bli tung. Bokens upplägg för styrketräningen löser alla dessa problem.

I videon här nedan visas prov på hur detta ser ut i praktiken. Här handlar det om verklig styrka, inte skrytmuskler! (Videon innehåller ganska störande "musik". Klicka på högtalarikonen om du vill slippa höra den).

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Intervallträning kontra mängdträning

I joggingvågens spår har man också inom tävlingsidrotten lagt för stor vikt vid mängdträning, långa pass i moderat fart. Kroppen försöker anpassa sig till detta genom att göra sig lättare. Distanspassen blir därför muskelnedbrytande.

Motmedlet är variation. Detta åstadkoms genom att man blandar distanspassen med adekvat styrketräning och intervallträning. Nyare forskning visar att högintensiv intervallträning har många fördelar jämfört med ensidig mängdträning. Varierad intervallträning håller också nivåerna av testosteron och tillväxthormon uppe och håller kortisolet i schack, så att man undviker överträning.

Bokens kartläggning av principerna för hur man ska hantera alla dessa variabler, ger dig underlag för att lägga upp ett personligt anpassat och framgångsrikt träningsprogram. Som jägare förde vi ett fysiskt varierat liv, mil från jordbrukets och industrisamhällets ensidiga slit och enahanda rörelsemönster. Bokens argumentation för stor variation i träningen har sin utgångspunkt i denna insikt.

Till början av sidan