Läsarreaktioner

Det är ingen överdrift att påstå, att "Istället för doping!" blivit både älskad och hatad.
Älskad av folk som äter Jägarkost (LCHF) och insett tyngden i de evolutionära argument som är grundvalen för för hela framställningen, dvs att den kost som vi under årmiljoner anpassats till och som håller oss friska, också rimligtvis är den kost som ger oss möjlighet att prestera maximalt.

Ingen inbillar sig till exempel att den köttätande vargen presterar bättre om han får pasta istället för kött, men industrin inom idrotten har invaggat idrottsfolket i tron att människan står över dessa evolutionära lagar. De vill få oss att tro, att industrins produkter är ett måste om vi vill prestera på topp och att vi kan frossa i dessa produkter ostraffat, så länge vi bränner det mesta genom hård träning.
Men idrottsfolket presterar inte bara sämre på den artfrämmande födan - den gör dem också både kortsiktigt och långsiktigt sjuka.

De som ogillar min bok

Några av de som saluför dessa produkter som gått i bräschen för att försöka få idrottsfolket att inte läsa min bok. Det tar sig en del pinsamma uttryck, till exempel att man gått in på nätbokhandlarnas sidor och gjort "recensioner". För att förstärka intrycket av seriositet och för att dölja att de skriver i eget affärsintresse, utger de sig ofta för att vara LCHF-anhängare. Deras signaturer är dock igenkända från olika bloggar, där de sjungit kolhydraternas lov.

En aning smickrande är det dock, att de gjort sig besväret.
De anser tydligen att bokens argument är tillräckligt tunga för att utgöra ett hot mot deras affärsintressen. Eftersom de konsekvent ger boken lägsta betyg, har detta säkert fått en och annan som funderat på att köpa boken, att genomskåda deras agenda.

De som gillar min bok

Här är exemplen många, så många att jag måste begränsa mig. De flesta finns naturligtvis på LCHF-bloggarna, där de både framhåller sin förbättrade hälsa och sin ökade fysiska kapacitet. Nu börjar det också komma exempel bland idrottsfoket. De mest namnkunniga är naturligtvis OS-guldmedaljören i skidskytte, Björn Ferry och hans fru, den niofaldiga(!) VM-segrarinnan, armbryterskan från byn Ensamheten, Heidi Andersson.
--------------------------------------------------------------------------------
Guldgossen Björn FerryBjörn Ferry i intervju hos Kostdoktorn, Andreas Eenfeldt:

"Du äter ju betydligt mindre kolhydrater än de flesta idrottsmän vet jag. Hur kommer det sig?

Det har väl varit en halvlång process. Det började nog med Jonas Coltings böcker, triathleten, han har ju skrivit en kokbok och också någon form av träningsbok, men det är ju ganska länge sedan. Förra året började brorsan äta mindre kolhydrater. Jag läste om tillsatserna i maten, Äkta Vara, och fick input om att välja vettiga råvaror. Sen läste jag Frank Nilssons "Istället För Doping" och då blev det så att då trillade poletten ner, och jag bestämde mig för att prova, i början av juli förra året."

Björns nyutkomna bok Ferry Food beskriver ingående och lättsamt hans resa mot en bättre hälsa med hjälp av LCHF. Han radar upp en rad hälsofördelar med LCHF, men beskriver också det grupptryck han varit tvungen att stå ut med från andra åkare, ledning och servicepersoner.
Vad gäller åkningen skriver han i boken att han åkt minst lika fort i sina bästa stunder tidigare.
Det gällde när boken skrevs, hösten 2010. Januari 2011 gällde det inte längre!

När han åkte så bra i en världscuptävling den 22 januari, kände han sig enligt sin bloggkommentar som "Hulken" och menade att han aldrig åkt så bra någonsin! Han hade den snabbaste åktiden av alla tävlande!
Anpassningen för att nå elitnivå tar en hel del tid och Ferry börjar först nu nå de verkliga fördelarna även prestationsmässigt.

I boken finns dessutom Björn Ferrys favoritrecept, framtagna och på ett smakfullt sätt presenterade av den välkända kostexperten Chatrine Schück.


--------------------------------------------------------------------------------
Sveriges skickligaste elittränare, Joakim DettnerSveriges kanske skickligaste elittränare; Joakim Dettner, skrev följande inför min föreläsning hos honom:
"Tisdagen den 22 september kl. 18.30 - 20.30 bjuder vi på ÅRETS intressantaste kost- och träningsföreläsning med Frank Nilsson. Den går av stapeln på Kroppsinvest Institute Badhus No1 i Ronneby Brunnspark!"

"Frank Nilsson är biolog och bl.a. författaren till den eminenta boken "Istället för doping", som handlar om hur du skall äta mera fett för att optimera din tränings- och prestationsförmåga.

Frank pratar om att anpassa din kropp och dra stor nytta, både effekt-, vikt- och uthållighetsmässigt, av att äta och lära kroppen/organen/cellerna/mitokondrierna att använda mera fett som bränsle!"
Ett referat från föreläsningen hittar du på sidan Föreläsningar
--------------------------------------------------------------------------------
Elitjunioren i orientering, Anton TynongAnton Tynong, en av landets allra bästa juniorer i orientering, skriver om varför han väljer  LCHF, och rekommenderar dessutom varmt min bok.

"Ju mer jag läste om detta, ju mer jag funderade, ju mer jag såg logiken, ju mer jag vägde motargument, ju mer jag motvilligt höll med, började jag inse att det fanns fler fördelar.

Fördelar som:
- Att mättat fett inte är farligt utan rentav är det bästa för kroppen.
- Att kolhydrater däremot är farligt, i större mängder, och allra helst snabba kolhydrater.

- Att vi sedan människans uppståndelse (säg 2-3 miljoner år) har ätit mycket fett medan vi bara har brukat jord i större utsträckning i 5-10 tusen år... och potatisen endast ätits sedan ca 300 år tillbaka.
- Att generna i människan knappt förändrats sedan inträdet av kolhydrater i stora mängder. Alltså, vi är inte anpassade till kolhydratrik föda.
- Att fett ger ett bättre immunförsvar. Mindre inflammationsrisker. Bättre skydd mot skador. Bättre upptagning av vitaminer och mineraler och andra ämnen kroppen behöver.
- Att massvis med sjukdomar och problemen med dessa ökat senaste tiden, när kolhydratrik kost (och skräpmat) har kommit mer och mer. T.ex. Infektioner, virus, cancer, alzheimers, diabetes, magproblem, ADHD... ja, allt möjligt.

Så visst finns det fördelar för vanligt folk med vår naturliga föda. Men...
... Är det till för idrottare. Kan man verkligen prestera bra om man inte äter den snabbare energin i form av kolhydrater?
- En enkel tanke är: Okej. Vad fungerar kroppen bäst på. Jag har just sagt att det borde vara LCHF. Då borde ju den kost som kroppen fungerar bäst på och är bäst anpassad för, också vara den kost man presterar bäst med." ...

Han fortsätter:

"Nu har jag gått på LCHF-kosten ännu hårdare och striktare än tidigare. För jag är mer övertygad nu. Bland annat efter att ha läst Frank Nilssons bok "Istället för doping", som går in på allt detta grundligt och förklarande. Han beskriver dels kostens betydelse och sedan fördelarna för elitidrottare, hur allt påverkar våra hormoner och hur man ska träna smart! Boken finns att köpa från hans hemsida (eller t.ex. bokus), vilket jag rekommenderar varmt att ALLA bör läsa."
--------------------------------------------------------------------------------

Monique Forslund, entusiastisk aerobic- och zumbainstruktör. Aerobic- och zumbainstruktören Monique Forslund skriver så här om min bok:
Frank Nilssons bok 'Istället för doping' är verkligen en stor favorit hos mig!!! Jag läste den på vägen hem från min utbildning - 5 timmar på planet och plöjde hela boken! Jag som älskar min träning fick full förståelse för just varför LCHF och träning fungerar så bra ihop! Den är helt suverän! Ett måste för dig som gillar träning! OCH perfekt present till någon som tränar mycket."

Signaturen absolutjohan skriver följande svar på hennes blogg:
"Istället för doping är grymt bra. Kan säga själv att träningen sen jag ändrade kost till LCHF har blivit helt galen. Nu snackar vi om att få kasta skjortor o tröjor för att överarmarna inte får plats...."

Signaturen Niklas följer upp:
"Har beställt boken och väntar med spänning, men kan hålla med absolutjohan, muskler byggs som aldrig förr, dessutom mer definerade och då tränar jag aldrig på gym utan kör simning, skidåkning, cykel, egen kropp styrka hemma.
Hur roligt som helst fick aldrig sånna resultat när jag var kolhydratjunkie och körde stenhårt på gym tre dagar i veckan. Dessutom kan jag köra längre pass i högre tempo utan att få blodsockerdippar.
Fettdrift rules!!"
--------------------------------------------------------------------------------

Ultralöparen Calle RobertssonUltralöparen Calle Robertsson rekommenderar boken i slutet på sitt humoristiska blogginlägg"Varning för LCHF".

Läs hans inlägg och få dig ett gott skratt!


--------------------------------------------------------------------------------

Som avslutning tar jag med en norsk elitmotionär för att visa att budskapet börjar spridas också till Norge. Han skriver skriver följande till mig:

"Jeg har nå kjøpt boken din, og det er morsomt å lese at det du påstår skal skje med deg på LCHF, det har jeg oppdaget selv. Jeg husker at jeg merket på LCHF, så fikk jeg mye større lungekapasitet, men jeg forsto ikke hvorfor. Etter å ha lest boken, forstår jeg. Det samme med øket maxpuls. Selv om jeg nå kan mye om LCHF, og leser grunnmedisin første år, så er den boken veldig nyttig å ha, den er skrevet på en måte som gjør det lett å forstå sammenhengen med kost-hormoner-trening-prestasjon. Anbefaler boken på det varmeste til alle jeg kjenner."

 

Till början av sidan